Pazar, Şubat 20, 2011

Bandana Karizması

90’ların başında ben de bandana taktım. Bandanayı “bandaaana” diye telaffuz ettim. Taktım,  Çünkü "Evimiz Hollywood’da" dizisindeki yakışıklı çocuklar da takıyordu. Levis, Lee vbg ünlü markaların şekilli bandanalarına epey paralar verdik. Bandana bağlamayı bilmek, Ortabir’de kravat bağlamayı bilmek kadar taraftar topluyordu etrafınıza.  Sanki Mustafa Kemal bandana devrimi yapmış gibi, irili, ufaklı, yamuk kafalı, beton kafalı tüm gençler bandana takıyordu. Topluca delirmiştik. Hepimiz kendimizi dizideki gibi yakışıklı hissediyorduk. Neyse ki ilgili furya bir – iki sene gibi kısa bir  sürede bitti de alt nesillere aktarılamadı. Sonraki yıllarda sadece bandananın  değil diğer enteresan aksesuarların da tek başına işe yaramadığını, bunların gene sadece yakışıklılarda işe yaradığını anlayacaktım.

Bandana erkekler için iddialı bir aksesuar. Günümüzde taktığınızda onu kaldıracak karizmanız yok ise aynı Hıncal Uluç fuları takmış bir liseli gibi  adamla öyle bir dalga  geçerler ki, taşak yetmezliğinden ölebilirsiniz.
Zagor'umuzun bandanadır, pirinç kolyedir, iskelet anahtarlıktır, bu tür aksesuarlarla işi olmaz bildiğimiz gibi. Kendisi genel itibari ile sinekkaydı bir kahramandır. Düzenli olarak traşını olur. Tip itibari ile gördüğünde "al şirketine müdür yap" denilecek efendilikte bir adamdır. Bununla birlikte bazı maceralarda traş olamadığından ötürü Zagor’u sakallı gördük. Zagor’un Afrika’ya gittiği ve çöllerde sefil olduğu bu macerasında ise hem kirli sakallı hem de bandanalı bir Zagor ile karşılaşıyoruz. Kızgın güneşten korunmak için hem Zagor hem de Çiko bandana takıyorlar. Takıyorlar da; bu, adeta kişideki toplam marjinal karizma oranına göre tipe uyum sağlayan bandana  hem Zagor’da hem de Çiko’da hiç uyumsuzluk göstermiyor. Hadi Zagor zaten yakışıklı karizmatik bir adam, normal diyelim de, Çiko bile kirli sakal ve bandana ile at hırsızıyla Antonio Banderas arasında gidip gelen bir karizma kıvamını tutturuyor. Ne yazık ki çölde dişi yoğunluğu çok az. Bu tiplerle Darkwood’da çok can yakabiliteleri olsa da çölde sefaletinizi tasdiklemekten başka bir işe yaramıyor. Çiko’nun belalı aşkı Kabak Çiçeği Çiko’yu bu halde görse mesela direkt yer Çiko’yu. Çikorella gibi olmuş, şokella gibi olmuş adam.
Bu macerayı ve ilgili kareleri çizip bize malzeme sağlayan Andreucci’yi şahane çizgilerinden ötürü ayrıca tebrik etmeyi bir borç telakki edip ifa ediyorum. Tebrikler.

10 yorum:

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Sıtkı Hocam, eskiden ZSB güncellenmediği zamanlar şaşırırdık, şimdi güncellendiği zaman şaşırıyoruz :)

Gene şahane bir yazıyla karşı karşıyayız hocam :) Bu 80 kuşağında sağlam bi cevher var hocam :) Ben bandana takmasamda, Rambo gibi kravatlarımızı kafamıza yandan bağlayıp, çok gezmişliğimiz vardır. Bir de ceketlerin kollarını geriye doğru kıvırırdık :) Onda kimi örnek aldığımızı hatırlayamadım ama, olayı hatırlıyorum. Belki de Mavi Ay dizisiydi, ya da Mayami Vays'dı :)

Gelgelelim, Zagor ve Çiko'muz günlerce çöllerde veya denizlerde kalmış olsalarda, en fazla bir kirli sakal bırakıyorlar. Özellikle Zagorumuz, bu tür medeniyetten uzak geçen maceralarının son beş onbeş sayfasında sakal bırakır. Ondan önce bu traş olayını nasıl halletiğini bir türlü çözemeyiz. Belki bu ve bunun gibi bir çok sorunun cevabını yazdığınız kitapta göreceğiz :)

Selamlar

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Bir daha baktım, hakkaten de Çiko, Karaib korsanlarından Cek Sıparrovv'dan bile yakışıklı çizmişler yawu. Tevekkeli adamda tip var da, kimi çizerler onu çebeğe çeviriyorlar :) Şu favorilere bakar mısınız? Şimdiki berberlere bile öyle sivri, ucu bileylenmiş keskin favori yaptıramıyoz :))

Hayal Kahvem dedi ki...

Hımm.. Bandanadan söz edilince… Ben de taktım zamanında ne yalan söyleyeyim. Sıtkı Sıyrıl’ın benden büyük olduğunu düşünüyordum ama 90 lı yıllardan bahsediyor. Sıtkı Hocam da Tomrukcan gibi yaşı küçük biri demek ki:) Peki.. O halde şöyle başlamalıyım, sizler daha bebeyken bandana takıyordum ben:)

70 yıllar beyler… Yaaa… Tam bandana dönemi… Çünkü hippilik moda. Kızlar uzun etekler, erkekler bol İspanyol pantolonlar giyerler. Çiçekli gömlekler… Uzun saçlar… Ve tabii ne takardık o uzun saçların üzerine… Rengarenk bandanalar:) Bir de Gırgır dergisinde Özden Öğrük’ün çizdiği Çılgın Bediş sanırım bandana takardı. Kendisi idolümdü bir vakitler.. O ne yapsa yapardım:) Yani her bahaneyle bandana takardım. Hoş.. Halen takarım. Eski alışkanlık sanırım.

Sevgili Sıtkı Sıyrıl. Gene Zagor’dan şahane bir yazı çıkarmışsınız… Keyifle okudum. Eski günlere döndüm. Teşekkür ederim.

Kitabınızı sabırsızlıkla beklediğimi bilmenizi isterim.

Sıtkı Sıyrıl dedi ki...

Hayal Kahvem, Tomrukcan (Sşskt mi diyeceğiz artık?) selamlar.

Çiko’nun göbeğini kamufle eden bol bir ceket, deri kıyafetler, kirli sakal, güneş gözlüğü ve bandana gibi aksesuarlarla en azından şu forma yakınsayabilir diye düşünüyorum : http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=cankan&gbv=2&biw=1680&bih=917

Yani kişide de biraz azim olacak. Zaten çirkin erkek yoktur der atalarımız. YAni çiko biraz imajına dikkat etse Zagor’un kankası rolü ile iyi ekmek yer ama bu bezginlikle zor.

Bu arada, ceketin kollarını kıvırmak tam bir seksenler klişesi. rezillikte ilk üçe girer. Bu akımın dünyaya yayılmasını sağlayan önemli temsilcilerinden biri de miami vice adlı dizi ile don johnson’dur. Allah cezanı verecek don. Senin yüzünden ibrahim tatlıses hala bu akımı sürdürüyor.

http://ultimate80sfashion.com/wp-content/uploads/2010/11/don-johnson-1.jpg
http://idiotflashback.files.wordpress.com/2010/02/don_johnson_miami_vice0.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/13/DJ%26GGL-Miami-Vice.JPG

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Valla bana sorsalardı, 70'li yıllarda yaşamak isterdim. 80 kuşağı çok arada kalmış çapaklı bi kuşak. Bizlere margarinleri mi yedirmediler, radyasyonlu çay mı içirmediler :(( Hele birde neydi o şalvar kesim pantullar, omuzu vaktalı ceketler felan :((

Sıtkı Hocam, Don Cansın'ın resimlerini görünce hatırladım şimdi. Okul zamanlarında, kopil atışmaları şeklinde şöyle bi muhabbet olurdu :)

-olm O zenci don cansından daha yakışıklıymış. amerikada anket yapmışlar, o çıkmış

- hadi len ordan, don cansın ondan daha yakışıklı. adam kesinlikle pantolonuna kemer takmıyor bir kere. adamdaki karizmaya bak

Hayal Kahvem dedi ki...

Binlerce kasırga aşkına! Bir şey itiraf edeceğim. Bazan hemcinsim ve yaşıtım bir arkadaşımla çizgi romanlar üzerine hasbihal etmeyi o kadar istiyorum ki. Bir tane bile yok. Ne fena! Yoo, bir ara Romans'la muhabbet ederdik. O bıraktı gene çizgi roman okumayı. Çizgi romanın Z'sini almıyor ağzına.

Atalarımın bütün eli hamurluları ve bıyıklıları aşkına! Oysa bir kız arkadaşım olsa. Otururduk şöyle büyük koltuğa. Ayaklarımızı toplardık altımıza. Zagor hakkında dedikodu ederdik ballandıra ballandıra. Ben "Sıtkı Sıyrıl'ın yeni yazısını okudun mu?" diye sorardım misal. "Okumam mı? Valla gene döktürmüş. Nerden buluyor bu konuları? Konu Zagor.Tek bir konudan bu kadar yazı çıkar mı?" derdi. Ben "Zagor kızım bu... Konu biter mi? İşin uzmanı Sıtkı Sıyrıl. Bu da bişi mi? Zagor'un kitabını yazıyor Sıtkı Hoca, unuttun mu?" derdim. "Heyy! Zagor'a bandana yakışmış mı sence? Nedir o? Saç sakal karışmış hali öyle?" derse misal.. "Hop dedik!" derdim. "Bak bilirsin beni. Canımı al, Zagor'a laf etme sakın! Hemen hanımlığını takın!" Falan filan.. Özlüyorum böyle muhabbetleri işte... Ne Zagor'un Sözü Bu bloğunda, ne de Altın Madalyon'da hiç kız arkadaşım yok böyle dedikodu edicek.. Ne fena! Bi de herkes küçük. Allahtan Zagor benim yaşımda da teselli buluyorum.. Karamba karambita... Bu yorum değil oldu dertleşmece:))Böyleyken böyle:)

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Ho indossato la bandana nei primi anni '90. Bandanayı “bandaaana” diye telaffuz ettim. Bandana "bandaaana" Ho pronunciato. Taktım, Çünkü "Evimiz Hollywood'da" dizisindeki yakışıklı çocuklar da takıyordu. Messa, perché "La nostra casa a Hollywood", anche i bambini indossavano una matrice di bello. Levis, Lee vbg ünlü markaların şekilli bandanalarına epey paralar verdik. Levis, Lee bandanalarına VBG forma di un sacco di marchi famosi hanno dato i soldi. Bandana bağlamayı bilmek, Ortabir'de kravat bağlamayı bilmek kadar taraftar topluyordu etrafınıza. Bandana di collegare il sapere, sapere annodare la cravatta fino ai fan riuniti intorno Ortabir'de. Sanki Mustafa Kemal bandana devrimi yapmış gibi, irili, ufaklı, yamuk kafalı, beton kafalı tüm gençler bandana takıyordu. Ha fatto la rivoluzione di Mustafa Kemal come bandana, grande, piccolo, storto-minded, cemento di mentalità di tutti i giovani che indossano una bandana

Şaşırdınız değil mi? Bende çok şaşırdım hocam :) Bilongu açınca böyle bi italyan hücumu oldu ekranıma. Sonra baktımki, sağdaki lenguic ayarıyla oynadığımdan olmuş:) Bizler ZSB yi kendi trediyşınıl anatoliyan dilimizde okumak istiyoruz tebiyki :)

Hocam, bugün bir güncelleme ve güzelleme olacak mı? Ona göre akşama dışarı planı yapıp yapmayaya karar vereceğiz ailecek :)

Hayal Kahvem dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Hayal Kahvem dedi ki...

Sıtkı Hocam, "90'ların başında ben de bandana taktım. Levis, Lee vbg ünlü markaların şekilli bandanalarına epey paralar verdik." demişsiniz ya... Bakın Karayip Korsanları'nda
yakışıklı kaptanımız Jack Sparrow
ne marka bandana takıyor:) Denk geldi... Yorum diye buraya ekleyeyim dedim:))

http://img.blogcu.com/uploads/ayrodi_10ep.png

Sıtkı Sıyrıl dedi ki...

Sihirbazın tavşanı, o italyancaya benzeyen şeyler lenguiç'den değil. Ben heveslenip italyanca yazayım dedim, ondan oldu. Baktım olacak gibi değil sonra türkçeye döndüm gene. Tam o arada açmışsın bilogu sanırım. non importa.

Blog bu cuma güncellenicekmiş. Öyle diyollar.

Hayal Kahvem photoshop çıkalı mertlik bozuldu diyorum size :)

Selamlar :)