Cuma, Mart 05, 2010

Zagor'un Albümünden (8)

BayanZagorSeverler’den Romans rumuzlu okuyucumuz sormuştu “Çiko’nun favori acı sosu hakkında neden bir yazı yok” diye. Hem bu sorunun çağrışımı, hem dün, ayıptır söylemesi Meksika restoranında götürdüğüm fajitalar, üstüne üstlük arşivden çıkan gördüğünüz kare de birleşince bu haftanın yazısı aradan çıkmış oldu. (ellerini oğuşturur)

Çiko’nun en övündüğü konu Meksikalı olmasıdır bildiğiniz gibi. Yıllarca uzun soyadı ve sürekli bahsettiği soylu ataları ile ilgili lakırdılarla asilzade ayağına yatan Çiko’nun foyası ailesinin de gözüktüğü bir macerada ortaya çıkmış, Çiko’nun Kaygısızlar ailesi kıvamında bir ortamda yetiştiğini anlamıştık. Artık asilzade dedem deyince “hadi lenn” diyebilsek de Çiko’nun hakkını yiyemeyeceğimiz konulardan biri kendisinin müthiş damak zevki. Oburluğu, ne bulursa yiyebilitesi, çoğu zaman bu zevki gölgelese de, çoğu macerada gördük ki, Çiko iyi yemekten anlayıp o yemeğin hakkını veriyor. Kızılderililerin koca bir kazanda pişirdiği yatılı okul yemeğinden hallice haşlamayı baharat ve sos takviyesiyle Meksika mutfağına armağan edebiliyor mesela. Çiko’nun damak zevkini başka bir yazıya bırakıp Çiko’nun mutfağındaki asli unsurlardan olan sos ve baharatlara gelelim…

Yemeğin tüm kimyasını değiştiren Meksika’ya özel bu baharat ve soslar Çiko’nun en değerli hazinelerinden biridir ve Çiko’nun dolabında, düzenli olarak memleketten, Wells Fargo’nun kazık posta arabası fiyatlarından yırtmak için otobüsle getirtip, Darkwood otogarında muavinden teslim aldığı sosları vardır daima. Bu soslar Meksika mutfağını tanıyanların tasdikleyeceği gibi acı/yoğun/keskin olması ile ünlüdür. Bu bile yoğun aroma için yeterli bir sebep iken fasulye de ülkenin dış ülkelere bile ihraç ettiği en önemli yemeklerinden biri olunca bu şekilde beslenen birinin olduğu ortamda kekremsi bir koku peydah olmaması kaçınılmaz. Hani çıkan sesleri tamtam mesajı diyerek kamufle etsek de kokunun önüne geçmek namümkün. Böyle bir ortam birlikte yaşayan nice çiftin mutluluğuna gölge düşürecek olsa da Zagor, Çiko’nun bu özelliğini avantaja çevirmeyi bilmiş, en zor durumlarda aromatik kokuları ile Çiko’yu başkası fark etmeden tanıyarak nice kıllı yünlü ortamda üstünlüğü göstermiştir.
(not: 30 liraya fajita mı olur lan!)

6 yorum:

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Çiko'nun tüm bu lezzet merakı ve hassasiyetine rağmen, hiç tuz kullanmadığını görünce insan şaşırıyor. Netekim bir çok macerada tek başına koca bir geyiği mideye indirirken tuz olmaması onu hiç rahatsız etmiyor :))

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

meksika fasülyesi demişken, malumunuz Darkwood'da , Kızılmaske'dekine benzer bir "Fısıldayan Koruluk" yok. Çiko'nun bu gaz formundaki atıkları yok ederken çıkan sesleri tam tam ritimlerine senkron etmesi, onun bir başka sanatçı yönünü ortaya koyar netekim :))

Romans dedi ki...

“Çiko'nun çok sevdiği bir sos vardır. "Kili" Çiko'ya göre dünyanın en lezzetli en acı sosudur. Bir damlası bile insanın içini kavurur. Midesini yakar. Ağzında kulaklarında alevler çıktığını sanman gerekir. İşte o sosun tarifini sizden istesem? Kendi kendime deniyeyim dedim. Denedim. Benim hazırladığım sos acıydı. Ama bu sosu yemeğime dökünce yerlere diz vurup gırtlağımı tuta tuta anca Harmandalı oynadım. Olmadı anlayacağınız. Yerli malı bir acılık vaziyeti hasıl olunca, size sorayım dedim. Yok artık, bir de yemek mi tarifi vereceğiz demezseniz,sormak istiyorum size?
Acaba "kili" nin tarifi var mı sizde? “ şeklinde sorduğum sorunun cevabını bir hafta bekledim. Yazınızdan umduğumu bulamadığımı harbi harbi söylemeliyim. Neyse ki Çiko’nun tepkilerinden şunu idrak etmiş bulunmaktayım. Çin acısı, Meksika acısını döver!... (Bknz.Zagor Klasik Maceralar Dizisi-Lal Kitap – Hesaplaşma- Sayfa47-48)

Sipariş Listesi gibi anlaşılmazsa, bari Zagor’un en iyi bildiği danslar konusunda bir yazı rica edebilir miyim?

Sıtkı Sıyrıl dedi ki...

Sos konusunda siz benden daha iyisiniz. O tarifi sizden alalım biz.

Danslar konusunda Çiko'nun türküleri ve dansları iyi bir yazı konusu olabilir. Bunu da konular listesine yazalım.

Romans dedi ki...

Aman estağfurullah Sıtkı Hocam,sizin yanınızda benim esamem okunmaz,ne demek sos tarif etmek.

Çiko'nun türküleri ve dansları iyi bir yazı konusu olabilir. Tamam... Haklısınız. İyi de, öğrenebilir miyim Zagor'un danslarını neden es geçtiniz?

Romans dedi ki...

Zagor bir macerasında, Albay’ın güzel kızıyla sohbet ederken, kız Zagor’a hangi dansı tercih ettiğini soruyordu. Vals mi, polka mı, mazurka mı misal?

Zagor o bilmiş, muzur, sevimli haliyle eliyle çenesini sıvazlıyor… Kendi bildiği dansları tek tek sıralıyordu…
-Mohowklar’ın işkence dansı,
-Senecalar’ın yağmur dansı,
-Cayugalarla Abeniler’in savaş dansları…

İşte ben bu dansları öğrenmek istiyorum:))

Zor mu?