Cuma, Şubat 26, 2010

Zagor'un Albümünden (7)

Zagor düşmanlarının argümanlarını sık sık dile getirip, burada ifşa ediyoruz bildiğiniz gibi. Gene Zagor’un cinsel hayatı ile ilgili yakışıksız bir kare ile karşınızdayız.

Neymiş efendim? Zagor ile Çiko bir otel odasında, yataklarında yatıyorlar. Zagor çıplak. Çiko pijamalı. Lamba kısılmış, ortam loş. Solda az önce bir şeyler olduğunu kanıtlayan bir “az sonra” ibaresi ve Çiko tüy dikercesine soruyor: "Ne düşünüyorsun?"

Şimdi maceradan bağımsız sadece bu kareyi verirsen, bunu okuyan kişilerin durumdan işkillenmesi normal. Ben de kareyi ilk gördüğümde “ohaa” resmen yılların sevişme sonrası edilen saçma sözlerde daima ilk üçe oynamış klişesi “ne düşünüyorsun” diye sormuş Çiko diye afallamıştım. Gerçek hayatta bu sorunun tek yanıtı vardır "seni" diyerek yalan atarsın ve mizansen biter. Zagor'da ise malum karenin öncesine ve sonrasına baktığınızda sorunun tamamen macera ile ilgili olduğunu görebilirsiniz.

Magazin zevkli bir konu, ancak bu boyuta gelen, amacı salt karalamak olan haberlere üzülüyorum. Ne yani maceralardan ilgili kareleri cımbızlayıp, “Biraz eğilsene", "şunun ucunu tutsana", "yerleştirsene", "dayan Çiko" gibi çift anlamlı kelimelerin geçtiği balonlarla süsleyip sansasyonel haberler üretince Zagor okuyusunun buna itibar edeceğini mi düşünüyorsunuz?Kendinizi düşürürsünüz ancak.

Bu sebeple hem senaristlerin hem de çr çevirmenlerinin çok dikkatli olması, bu tip kareleri hem çizerken hem de yazıp çevirirken iki defa düşünmesi gerekiyor.

Not: ilgili kare Zagor'un "Olimpos Çöküyor" adlı şahane macerasından. Kafayı yemiş bir arkeolog Amerika'da antik yunan tanrılarının oturduğu dağ olan efsanevi Olimpos'dan hareketle benzer bir ortam yaratıyor ve Zagor dahil cümle yiğidi, 3 başlı hayvanlardan, ilüzyon tuzaklarına kadar bir dizi yarışmadan geçiriyor. Kin, nefret, intikam, macera, fantazya, bilimkurgu hepsi bu macerada.

9 yorum:

Hayal Kahvem dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
onkaplan dedi ki...

bu zagorla cikoya ibnelik imali laflar sokarak prim yapma espri yapma belasi allahtan sayin sitkisiyril'in da cesitli mecralarda yaptigi ilkeli yayinlar cercevesinde epey azaldi, ilmin isigi karsisinda yoz iddialar curudu gitti.

sahsen, ne yazik ki ben de cahiliye devirlerimde bayan okuyuculara selam etmek maksadiyla soz konusu kalitesiz esprilerden yapmis idim. ama sukur allaha "zagorun sozu" sitesi sayesinde dogru yolu gordum, dustugum gaflet uykusundan uyandim, cahille sohbeti kestim.

sagolasin sitkisiyril...

Hayal Kahvem dedi ki...

Ben... Ben... Ne yaptım? Bütün yorumlarımı çöpe mi attım:))
Aaa!... İnanamıyorum! Yorumlarımı geri almam lazım! Nasıl oldu bu böyle? Of!Kabiliyetsizin tekiyim işte!

Hayal Kahvem dedi ki...

Ben... Ben... Ne yaptım? Bütün yorumlarımı çöpe mi attım:))
Aaa!... İnanamıyorum! Yorumlarımı geri almam lazım! Nasıl oldu bu böyle? Of!Kabiliyetsizin tekiyim işte!

Sıtkı Sıyrıl dedi ki...

Efenim, yorumlar bende. Çöpten çıkardım. Üfleyip şöyle bir silkeleyince gayet okunaklı oldular, buyrun :

-----------------------------------

"sülalemin tüm eli hamurluları adına sayın seyirciler...
yok ben artık cnn'nin değil kral fm'in haberlerine daha inanır oldum. sahiden blog her cuma güncelleşiyor. yaşasııın:)

siz çiko hakkındaki son dedikoduları duydunuz mu?

http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2010/02/ciko-senaristler-icin-ne-ifade-eder.html"

----------------------------------

Cevaben de şöyle diyelim: Sevgili Lami Tiryaki'nin yazdığı, Senaristlerin Çiko'ya bakışı yazısını ve altın madalyon forumunda devam eden tartışmaları okudum/okuyorum. Aklın yolu bir. Çiko diğer kahraman kankalarının arasında daha özel bir yere sahip. Okuyucular Çiko'ya hoyrat davranan senaristlere kızmada haklıdır.

Cuma günleri güncelleme olayı iyi gidiyor. Aslında "konular.doc" isimli Zagor dosyam öyle dolu ki. Ancak doğru image'larla beslemek hele de bu image'ları blogspot'ta düzenelemek pek vakit alıyor.

Hayal Kahvem dedi ki...

Eski yorumum çöpten çıkmış olsa da, neyse kokmamış bari daha:) Teşekkürler.
Şimdi bu yorumu gönderirken korkuyorum yeminle. Baksanıza ya yorumumu siliyorum ya da çifter çifter gönderiyorum. Karamba karambita!Resmen hayret makamındayım! Neden ben yorumlama vaziyetlerini bir türlü öğrenemiyorum:)
Bu arada bizim köyün çizgi roman meraklılarıyla-siz tanırsınız kendilerini- cumaları iple çektiğimizi bilmenizi istiyoruz.

Dilek dedi ki...

Vildancığım biliyorum burası yeri değil ama yorumlarını burada okuyunca söylemek istedim.
Senin yazılarına yorum yazıyorum..ertesi bir bakıyorum ki yok. Başka başka yorumlar gelmiş.. benimki gerilerde kalmış. önceki yorumlar diye bir yönlendirme de olmadığı için..ara da bulasın vaziyetleri oluyor yani. Ama sayfanda çıkan günlük yorumlar için daha geniş bir alan yaratamazmısın??
sevgiler

Romans dedi ki...

Merhaba Sıtkı Sıyrıl
Harbiden "kızlar neden çizgi roman okumazlar" yazınızı okuduktan sonra anca yeni yeni kendime geliyorum. Uzun zamandır ben böyle çaresiz hissetmemiştim kendimi. Sonunda aklın ipleri koptu, olan oldu. Yazdım da yazdım size. Bunca yıllık bilinçaltı tarihime şöyle bir bakıyorum. Bu derece sarsıldığımı hatırlamıyorum. Tabi bu acayipliği yazınıza fatura etmem doğru olmaz. Bilakis geçmişteki cebellut ruhum tekrar geri dönmeye başladı. Bu iyiye alamet...Du bakalım...

Yukarıdaki yazı ile ilgisi yok biliyorum. Ama Zagor'un yemekleri ile ilgili bir yazı var mıydı Zagor'un Sözü Bu bloğunda? Bulamadım. Çiko'nun çok sevdiği bir sos vardır. "Kili" Çiko'ya göre dünyanın en lezzetli en acı sosudur. Bir damlası bile insanın içini kavurur. Midesini yakar. Ağzında kulaklarında alevler çıktığını sanman gerekir. İşte o sosun tarifini sizden istesem? Kendi kendime deniyeyim dedim. Denedim. Benim hazırladığım sos acıydı. Ama bu sosu yemeğime dökünce yerlere diz vurup gırtlağımı tuta tuta anca Harmandalı oynadım. Olmadı anlayacağınız. Yerli malı bir acılık vaziyeti hasıl olunca, size sorayım dedim. Yok artık, bir de yemek mi tarifi vereceğiz demezseniz,sormak istiyorum size?
Acaba "kili" nin tarifi var mı sizde?

Sıtkı Sıyrıl dedi ki...

Cevap yarınki yazıda :) (cevab verebildi)